Zapisz się na listę :)

Domowe Masło Orzechowe! Pyszne, tanie i zdrowe!

Patrze na półki sklepowe i widzę coraz większą ilość prze różnych maseł orzechowych. Nie ma co się oszukiwać – tanio nie jest. Dlatego dziś zrobimy sami własne masełko w domu. Orzeszki ziemne, czy to prażone, czy solone, czy też zwykłe, możemy kupić w cenie od 12 zł za kilogram! A z kilograma orzeszków w niecałe 5 minut możemy zrobić kilogram masła! Normalnie za słoiczek gotowego masła płacimy 12 zł, dlatego po co przepłacać? To masło jest na prawdę mega pyszne, a aby je wykonać potrzeba tylko 2 a czasami nawet 1 składnik! Do dzieła!
Składniki:
  1. Szklanka wiórek kokosowych (w ostateczności można ten składnik pominąć)
  2. 1,5 szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów dowolnych)
Wykonanie:
  1. Podprażamy na suchej patelni wiórki kokosowe. Pamiętajmy, żeby ich nie przypalić! Dlatego mieszajmy je często i prażenie trwa dosłownie chwilkę. Ten składnik oczywiście jest moim dodatkiem. Masło otrzyma fajny posmak i dodatkową konsystencję.
  2. Przekładamy wiórki po uprażeniu do rozdrabniacza.
  3. Dorzucamy 1,5 szklanki orzeszków.
  4. Miksujemy z przerwami (żeby nie spalić silnika rozdrabniacza), aż do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Jeśli będziemy miksować dłużej, uzyskamy płynniejszą postać masła.
Share With:

Jestem entuzjastą kreatywnego oraz pozytywnego stylu życia. Wierzę, że nasze życie jest manifestacją tego co siedzi głęboko w nas. To co mamy w sobie na poziomie energetycznym, jest wizualizacją naszych życiowych wydarzeń. Uwielbiam zdrowe odżywianie, taniec, muzykę oraz filmowanie. Moją życiową pasją jest dzielenie się wiedzą z ludźmi!

info@eachoneteachone.tv

No Comments

Leave A Comment