Zapisz się na listę :)

Najzdrowsza woda na świecie. Zrób to sam!

Woda to temat rzeka. Hahaha. O wodzie można dyskutować godzinami a i tak nadal naukowcy na całym świecie nie są w stanie wyjaśnić wszystkich procesów, które zachodzą w wodzie lub dzięki jej właściwościom. Człowiek bez wody nie może długo funkcjonować. Choć oczywiście jest kilka przypadków na świecie ludzi, którzy żyją bez jedzenia i bez wody. Natomiast generalnie woda jest bardzo potrzebna. Dlaczego? Woda lub jej brak ma ogromny udział w procesie starzenia się ciała człowieka. Komórki naszego ciała, krew oraz mózg w 70% składają się z wody. Wpływa ona na kolor naszej skóry, jej sprężystość, stan naszych stawów i naczyń krwionośnych. Dlatego praktycznie nieodłącznym elementem naszej fizjologii jest woda.

Co pijemy każdego dnia?

Zwracając uwagę na to co pijemy w trakcie dnia, możemy szybko zauważyć, które napoje dostarczają nam nawodnienia a które wręcz odwrotnie. Najczęściej pijemy kawę, herbatę, napoje izotoniczne, gazowane sody, mleko, oraz wody mineralne. Każdy płyn który dostaje się do naszego organizmu, musi zostać przetworzony i oczyszczony. Proces ten zabiera nam mnóstwo energii, która mogliśmy spożytkować na życie.
Obecnie wszyscy pijemy wody mineralne. Nie są one złe, aczkolwiek wszystkie kupne wody nie są tzw. „żywymi” wodami. Zawierają syntetyczne minerały, które jedynie na pozór wzbogacają ich zawartość. Tak na prawdę, prawie połowa minerałów z wód butelkowanych nie wchłania się do naszego organizmu. Niektóre z nich zostają praktycznie od razu wydalane z organizmu. Inne zaś w związku z tym, że są naszpikowane syntetycznymi minerałami, mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc w nawodnieniu. Nie wspomnę już o fluorze, gdyż to temat na osobny artykuł. A przepraszam, o fluorze pisałem w moim Ebooku, więc jeśli chcesz wiedzieć więcej, pobierz go TUTAJ.

Jaka woda jest najlepsza?

Woda z kranu zawiera chlor i to jest powszechnie stosowana praktyka. Aby zapobiec przedostawaniu się tej substancji do naszego organizmu warto napuścić wody i odczekać min 2 godziny. Chlor wtedy ulatnia się. W kranówce znajdują się także domieszki promieniotwórcze, czego zwykłym gotowaniem niestety nie pozbędziemy się. Gotując wodę tylko nieliczne, toksyczne pierwiastki ulotnią się ze składu wody. Razem z procesem przegotowywania ulatnia się również aktywny tlen, który jest nam niezbędny. Dlatego gotowanie w pewnym sensie pozbawia wodę „życia” zmieniając jej strukturę. Co w takim razie pić?

Woda Strukturyzowana!

Tak zwana woda z lodu to jedna z najlepszych wód jaką możemy dostarczyć do własnego ciała. Mieszkając w mieście niestety mogę zapomnieć o dostępie do jakiegoś górskiego potoku, którym spływa naturalna górska woda. Badając ślady najzdrowszych skupisk ludzi na świecie, naukowcy dotarli do Rosji gdzie badali Jakutów. Żyli oni bardzo skromnie, nie posiadali oni wodociągów i studni. A jednak ich długowieczność zawdzięczali przede wszystkim…wodzie! I to nie byle jakiej. Jak się okazało od wieków cięli oni tafle lodu na płyty i czekali, aż słońce roztopi bryły. To był ich sekret zdrowia, witalności oraz braku chorób.

Dalsze badania nad wodą wykazały, że właśnie ten rodzaj wody (Strukturyzowana z rozmrożonego lodu) ma idealną i zbalansowaną strukturę pasującą idealnie do ciała człowieka. Innymi słowy struktura wody z lodu jest identyczna jak struktura wody w komórkach człowieka. Gdzie w takim razie umiejscowić w zdrowym stylu życia wszelkie Muszynianki, Cisowianki, które pijemy każdego dnia? Czy w ogóle dają one nam cokolwiek pozytywnego? Szczerze, wolałbym pić Strukturyzowaną wodę z lodu. Wyszedłem więc na osiedle Warszawskiego Ursynowa w poszukiwaniu wody z lodowca:)

Woda strukturyzowana w hipermarkecie? Była i… zniknęła!

Jakieś 3 lata temu w jednym z sieciowych supermarketów dostrzegłem bardzo dziwną butelkę wody mineralnej. Była szklana i miała dziwną nazwę. Po odwróceniu na etykiecie dostrzegłem opis produkcji wody i ku mojej uciesze przeczytałem, że woda ta jest wodą strukturyzowaną!!! Przeżyłem istny szok! Była niewiele droższa od zwykłej wody w plastikowych butelkach. Kupiłem kilka sztuk. Nie minęło kilka tygodni a ślad po wodzie w markecie zaginął! Przypadek? Była by to jedyna firma, która produkuje bardzo zdrową wodę dostępną w supermarkecie! Co się z nią stało nie wiadomo i nie ma się co zastanawiać, bo zaraz się posypią oskarżenia, że wierzę w teorie spiskowe. Zaraz po tym zdarzeniu wróciłem do oryginalnej metody robienia strukturyzowanej wody.

Jak zrobić strukturyzowaną wodę samemu w domu?

Przepis jest banalny a korzyści z picia takiej wody, ogromne! Poniżej przedstawiam krok po kroku jak przygotować swoją super wodę!
1. Nalewamy zimnej wody z kranu i wlewamy do czajnika. Ja dodatkowo filtruje wodę zwykłym filtrem kuchennym.
2. Gotujemy wodę.
3. Przelewamy do garnka i odstawiamy, aby wystygła.
4. Kiedy woda wystygnie do temperatury pokojowej, wstawiamy garnek z wodą do zamrażarki.
5. Po około 4 godzinach sprawdzamy czy jest już dobrze zamrożona. Ja wstawiam po prostu na noc do zamrażarki i rano wyjmuję.
6. Wyjmujemy garnek i odstawiamy, aby lód samoistnie się rozmroził. Tyle.
Tak przygotowaną wodę pijemy lub dodajemy do potraw. Bardzo dobrze pić taką wodę rano, po przebudzeniu np. z dodatkiem soli himalajskiej lub cytryny.
Źródło informacji: „Jak żyć długo i zdrowo” – Michaił Tombak
Share With:

Jestem entuzjastą kreatywnego oraz pozytywnego stylu życia. Wierzę, że nasze życie jest manifestacją tego co siedzi głęboko w nas. To co mamy w sobie na poziomie energetycznym, jest wizualizacją naszych życiowych wydarzeń. Uwielbiam zdrowe odżywianie, taniec, muzykę oraz filmowanie. Moją życiową pasją jest dzielenie się wiedzą z ludźmi!

info@eachoneteachone.tv

Comments
  • a jak nazywała sie ta woda, ktora byla dostepna w supermarkecie?

    Czerwiec 20, 2017
  • Michale, a słyszałeś o ID’EAU? To woda robiona na kształt tej z topniejącego himalajskiego lodowca. Co sądzisz? http://ideau.pl/woda-idealna/
    Mnie osobiście bardzo smakuje. Jest delikatna w smaku, a schłodzona na te upały – super!

    Czerwiec 20, 2017
      • Wyczytałem, że ID’EAU zachowuje się jak woda o niskiej temperaturze i że ma „lokalnie uporządkowaną strukturę”. To jeszcze bardziej mnie przekonało do niej 🙂

        Czerwiec 20, 2017
          • Też spróbuję Twojego przepisu. Dzięki 🙂

            Czerwiec 20, 2017
  • Słyszałam, że najlepsza jest środkowa część zawartości gara… Górna jej część to lekkie a dolna – ciężkie „frakcje zanieczyszczeń” wody. Tylko nie pamiętam jak się to rozdziela. a może tak, że zamarza tylko czysta część a część niezamrożona pływa sobie na dole i na górze naszej bryły lodowej. Moja lodówka jest delikatnie mówiąc taka sobie, więc sama nie doświadczam…
    pozdrawiam,
    Ania

    Czerwiec 22, 2017
  • Witam 🙂 to jest przepis na zdrowa wode o.Bonifratow , przedstawil go o.Grande .Stosuje juz dobre 15 lat

    Czerwiec 23, 2017
  • Ja rowniez mrorze wode, jest nas 6 to garnek jest za maly, kupilam plasticowe butelki BPH wolne, nigdy nie mam pewnosci czy sa bezpieczne, ale nie mam wyjscia w tej chwili. Probowalam szklane nalewac do polowy- pekaly. Mam tylko jedno pytanie, filtruje wode z weglowym filtrem, Czy woda musi byc przegotowana i mrozona? czy gotowanie jest tylko po to by pozbyc sie bakteri?

    Czerwiec 24, 2017
  • A jak się ma filtr odwróconej osmozy i na wyjściu jest czysta woda bez minerałów i wszelkich zanieczyszczeń to warto dokupić mineralizator i tak oczyszczoną wodę już bez gotowania zamrażać?

    Czerwiec 25, 2017
      • Obejdzie się bez czego? Bez mineralizatora chyba? Jego bym nie nazwał filtrem. Ja mam osmozę akwarystyczną bez mineralizatora. Uważasz że woda bez minerałów jest zdrowa? To mocno kontrowersyjna sprawa. Nie znalazłem w sieci mocnych dowodów na szkodliwość jak i nieszkodliwość takiej wody. Dlatego na wszelki wypadek wolę pić z minerałami. A może np. mieszać z mineralną?. Ale chciałem odstawić całkiem butelkowane. Obecnie piję jeszcze taką wodę ale tylko w szkle. Drożej to wynosi. Mieszanka to taka połowiczna oszczędność by była. Teoria spiskowa na mrożenie? Ja się spotkałem jedynie z wyśmiewaniem tego tematu. Spisek to może tam gdzie chodzi o ukrytą promocję strukturyzatorów. Tu nikt na niczym nie zarabia.

        Czerwiec 26, 2017
          • Butelkowana w plastiku? Problem takiej wody leży w jej chemii nie tylko w strukturze.
            Taka woda zawiera w sobie związki bisfenolu, który jest w plastiku. Nawet w malutkich ilościach za zdrowy nie jest.
            Raczej nie zniknie po samym wlaniu do szkła. Sama struktura wody to nie wiem, może się i zmieni.A co do mojego filtra to obecnie robię podobnie jak Ty – Gotuję wodę po filtrze (3 stopnie) ale z pominięciem membrany osmotycznej. Planuję jednak oczyszczać dokładniej. Membrana prawie nie używana (akwa zaniedbane od lat). To poczytaj o tej „zerówce” i może coś napiszesz o tym?

            Czerwiec 27, 2017

Leave A Comment