Przepisy Video!
Nowości na Blogu!

Pasta na kanapki z suszonych pomidorów!

Składniki:
  1. 10 suszonych pomidorów – ja używam pomidorów, które nie pochodzą z zalewy, dlatego muszę je rozmiękczyć wrzątkiem. Mają też one ciemniejszy kolor niż zwykłe pomidory ze słoiczka w zalewie oleju. Jeśli użyjesz takich z zalewy to można pominąć proces zalewania na 10 minut wrzątkiem.
  2. Ziarna słonecznika – 1 szklanka
  3. Sól i pieprz – 2 szczypty
  4. Oliwa z oliwek – 100 ml
  5. Woda wrzątek – około 200 ml
  6. Woda niegazowana 100 ml
Sposób wykonania:
  1. Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Jeśli masz pomidory z zalewy ze słoiczka z olejem lub oliwą, możesz pominąć ten krok.
  2. Na suchą patelnię, wrzucamy pestki słonecznika i podprażamy. Pilnujmy, aby nie przypalić ponieważ cały smak pasty może zostać zdominowany przez przypalone ziarna słonecznika.
  3. Do wysokiego naczynia wrzucamy odsączone pomidory, dorzucamy podprażone pestki słonecznika, wlewamy 100 ml oliwy z oliwek, następnie 100 ml niegazowanej wody i na koniec sól i pieprz.
  4. Miksujemy do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej.
Wskazówka:
Dla uzyskania lepszego efektu, zirna słonecznika można moczyć przez całą noc w wodzie. To da nam pewność, że będą ona lepsze w smaku i pozbawi to odrobinęzanieczyszczeń lub chemii jaka może na ziarnach występować. Woda również zmiękczy ziarna co pomoże nam w miksowaniu pasty.
Smacznego!

Share With:

Jestem entuzjastą kreatywnego oraz pozytywnego stylu życia. Wierzę, że nasze życie jest manifestacją tego co siedzi głęboko w nas. To co mamy w sobie na poziomie energetycznym, jest wizualizacją naszych życiowych wydarzeń. Uwielbiam zdrowe odżywianie, taniec, muzykę oraz filmowanie. Moją życiową pasją jest dzielenie się wiedzą z ludźmi!

info@eachoneteachone.tv

Comments
  • Oooooo jest! Brakowało mi tej części bloga! ale to musi być dobre 😀

    Listopad 7, 2017
  • Pasta wychodzi rewelacyjna! Dziś ją „popełniłam” Dzięki za przepis:)

    Luty 4, 2018
  • Pyszna pasta. Właśnie zrobiłam z suszonymi pomidorami i kaparami, a do słonecznika dodałam siemię lniane. Dziękuję za przepis.

    Kwiecień 12, 2018

Leave A Comment