Przepisy Video!
Nowości na Blogu!

Wegańska Carbonara – Pyszna i prosta!

Carbonara to coś pysznego i nie zawsze musi być na bazie produktów mlecznych z dodatkiem bekonu. Dziś zrobimy wersję wegańską, mega pyszną w smaku i do tego bardzo zdrową. Po niej nie poczujesz się ciężko a smak na długo pozostanie w Twojej głowie 🙂 Zacznijmy zatem!

Składniki:

  1. Szklanka orzechów nerkowca.
  2. Czosnek – 2 ząbki.
  3. Płatki drożdżowe¹ – 2 łyżki stołowe.
  4. Mleko roślinne – 1 szklanka (ja użyłem ryżowego ale może być sojowe, migdałowe lub inne niesmakowe mleko).
  5. Sól – 2 solidne szczypty.
  6. Olej kokosowy – 1 łyżeczka.
  7. Makaron – dowolny.

¹ – w wersji nie wegańskiej zamiast płatków drożdżowych możecie użyć starty na grubych oczkach ser żółty lub parmezan. Aby utrzymać wersję roślinną lecz nie posiadasz płatków w swojej kuchni, sprawdzą się też zmielona pestki dyni.

Wykonanie:

  1. Zalewamy nerkowce wrzątkiem i odczekujemy minimum 10 minut. Odcedzamy.
  2. Przekładamy odcedzone nerkowce do naczynia blendera.
  3. Dodajemy 2 ząbki obranego czosnku.
  4. Dodajemy 2 łyżki płatków drożdżowych.
  5. Dolewamy szklankę mleka roślinnego.
  6. Dodajemy sól.
  7. Blendujemy.
  8. W garnku rozpuszczamy na średnim ogniu olej kokosowy i dodajemy powstałą masę. Mieszamy cały czas, aż do momentu kiedy zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wyłączmy ogień i mieszając jeszcze chwilę, pilnujemy aby carbonara nie przywarła do naczynia.
  9. Dodajemy do makaronu. Można dodać również pieprz czarny i pomidorki koktajlowe. Smacznego!:)

Oryginalny przepis na tą wspaniałą potrawę pochodzi z Bloga Minimalist Baker.

Share With:

Jestem entuzjastą kreatywnego oraz pozytywnego stylu życia. Wierzę, że nasze życie jest manifestacją tego co siedzi głęboko w nas. To co mamy w sobie na poziomie energetycznym, jest wizualizacją naszych życiowych wydarzeń. Uwielbiam zdrowe odżywianie, taniec, muzykę oraz filmowanie. Moją życiową pasją jest dzielenie się wiedzą z ludźmi!

info@eachoneteachone.tv

No Comments

Leave A Comment