Często gęsto pytacie mnie co robić do jedzenia na szybko, tanio i zdrowo. Jednym z najbardziej pożądanych „dań” są smarowidła na kanapki, pieczywo chrupkie lub też na wafle wszelkiego rodzaju. Dzisiaj zrobimy banalną pastę kanapkową, która zawiera bardzo dużo białka ponieważ jest na bazie czerwonej fasoli. Fasola jest dostępna wszędzie i nawet do przepisu nadaje się ta z puszki. Należy jedynie dobrze wypłukać całą fasolę, po odlaniu tej dziwnej zalewy, która jest w puszce. Dodajemy do tego cebulę i szczypiorek i praktycznie mamy gotową pastę na kanapki. Do dzieła! Oryginalny przepis znalazłem na Blogu: Ervegan.
Składniki:
1. Fasola czerwona – 1 puszka
2. Cebula – 1 mała lub połówka dużej
3. Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
4. Szczypiorek – pęczek
5. Papryka wędzona – 1 łyżeczka
6. Sól, pieprz – według uznania
7. Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sposób wykonania:
1. Fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą!
2. Przekładamy fasolę na talerz i rozgniatamy widelcem na pastę (można też rozdrobnić blenderem).
3. Kroimy cebulę na małe kawałki.
4. Do fasoli dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
5. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony szczypiorek, paprykę, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek.
6. Smacznego.