Patrzę na półki sklepowe i widzę coraz większą ilość prze różnych maseł orzechowych. Nie ma co się oszukiwać – tanio nie jest. Dlatego dziś zrobimy sami własne masełko w domu. Orzeszki ziemne, czy to prażone, czy solone, czy też zwykłe, możemy kupić w cenie od 12 zł za kilogram! A z kilograma orzeszków w niecałe 5 minut możemy zrobić kilogram masła! Normalnie za słoiczek gotowego masła płacimy 12 zł, dlatego po co przepłacać? To masło jest na prawdę mega pyszne, a aby je wykonać potrzeba tylko 2 a czasami nawet 1 składnik! Do dzieła!
Składniki:
- Szklanka wiórek kokosowych (w ostateczności można ten składnik pominąć)
- 1,5 szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów dowolnych)
Wykonanie:
- Podprażamy na suchej patelni wiórki kokosowe. Pamiętajmy, żeby ich nie przypalić! Dlatego mieszajmy je często i prażenie trwa dosłownie chwilkę. Ten składnik oczywiście jest moim dodatkiem. Masło otrzyma fajny posmak i dodatkową konsystencję.
- Przekładamy wiórki po uprażeniu do rozdrabniacza.
- Dorzucamy 1,5 szklanki orzeszków.
- Miksujemy z przerwami (żeby nie spalić silnika rozdrabniacza), aż do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Jeśli będziemy miksować dłużej, uzyskamy płynniejszą postać masła.