No to dziś coś na słodko. Od razu zaznaczam moi drodzy, że muffinki są bardzo proste w wykonaniu. Są w 100% Wegańskie oraz moja wersje jest również Bezglutenowa. Poniżej podaję proporcje oraz podpowiedzi.

Przepis:

1. 5 łyżeczek nasion Chia – zalewam ciepłą wodą i odstawiam na przynajmniej godzinę! Ja moje moczyłem około 3 godzin. ten składnik jest idealnym źródłem białka i z uwagi na dietę roślinną użyłem go w tym przepisie. Jeśli chcecie możecie nawet pominąć ten składnik.
2. 4 dojrzałe banany – rozgniatamy widelcem
3. Wiórki kokosowe – 1 szklanka
4. Migdały -150 ml zmielonych w młynku. Można zastąpić na przykład zwykłymi orzeszkami arachidowymi, nerkowcami, laskowymi lub w droższej wersji brazylijskimi.
5. Płatki Jaglane – pół szklanki. Można zastąpić płatkami owsianymi, drobno zmielonymi. Ja użyłem jaglanych gdyż chciałem aby muffiny były bezglutenowe.
6. Siemię lniane – 2 łyżki zmielone w młynku.
7. Sok z pomarańczy – wyciśnięty z jednej sztuki. Możecie nawet wycisnąć z dwóch.
8. Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe.
9. Dolewamy do całości namoczone nasiona chia. Mieszamy i przekładamy do foremek. Wrzucamy do piekarnika na 180 stopni na około 45 minut.

Polewa:
1. Masło orzechowe – 3 łyżki
2. Oliwa z oliwek – 1 łyżka
3. Kakao – 1 łyżeczka mała
4. Woda – 1 łyżka
5. Ksylitol lub cukier brązowy – 1 łyżka

Wszystko dokładnie mieszamy widelcem lub mieszadełkiem. Muffiny po 45 minutach polewamy i odstawiamy do ostygnięcia 🙂

Z tego przepisu wyszło dokładnie 13 sztuk muffinek średniego rozmiaru. Jedna muffinka to 195 kcal!

Smacznego!