Bez zbędnych komentarzy i rozpisywania się lecimy dzisiaj z przepisem na obiad! Szybki, prosty w zrobieniu i tani! O zdrowiu już nie wspomnę. Z podpowiedzi dodam tylko kilka ważnych rzeczy:
- W przepisie wykorzystuję suszone pomidory, nie takie ze słoiczka. Jeżeli jednak masz takie w zalewie to też dobrze i zamiast oliwy, którą ja dodaję, możesz użyć właśnie przyprawionej już zalewy ze słoiczka pomidorów suszonych.
- Bardzo ważne! Kasza jaglana powinna być ugotowana do konsystencji klejącej się, trochę rozgotowanej. Kasza nie może być sucha lub sypka, gdyż wtedy pulpety będą się rozpadały po upieczeniu (choć i takie zjadłem w postaci kruszonki haha). Jeśli ugotujesz ją na sypko, wtedy do całej masy dodaj trochę wody (około 1/4 szklanki).
- Pestki dyni i słonecznika mieliłem w młynku. Można użyć również dowolnego rozdrabniacza.
- Cała masa do wyrobu „pulpetów” powinna być kleista. Nie może być sypka ponieważ kulki się rozpadną po upieczeniu i będziecie mieli granolę zamiast pulpetów 🙂 Skoro wszystko już wiemy to do dzieła 🙂
Składniki:
- Kasza Jaglana – 1 szklanka.
- Pestki słonecznika – 0,5 szklanki.
- Pestki dyni – 0,5 szklanki.
- Przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz.
- Oliwa z oliwek – 150 ml.
- Suszone pomidory – 12 sztuk.
Robimy:
- Gotujemy kaszę jaglaną do miękkości. Pamiętaj, aby była kleista. Jeśli nie wiesz jak ugotować kaszę jaglaną, wejdź TUTAJ
- Mielimy w młynku lub rozdrabniaczu pestki słonecznika i dyni i dodajemy do ugotowanej kaszy.
- Dodajemy paprykę wędzoną , sól, pieprz oraz dolewamy oliwy.
- Kroimy suszone pomidory na małe kawałki i dodajemy do masy.
- Lepimy kule. Pamiętaj, aby zwilżać ręce wodą podczas lepienia.
- Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez 30 minut.