Dziś coś do smarowania na kanapeczki, wafle ryżowe, czy na liść cykorii 🙂 Idealne pasta słonecznikowa, która jest tak prosta, że aż brak słów! Na prawdę, to jest chyba jeden z najprostszych przepisów jaki robiłem w życiu. Będą chyba robił więcej takich, bo widzę, że czas jest największą wartością w dzisiejszy świecie a jego oszczędność to niesamowite bogactwo! Lecimy z tym:)
Składniki:
1. Pestki słonecznika – 200 ml zalanych wrzątkiem na min 10 minut i odcedzonych
2. 3 suszone pomidory
3. Ząbek czosnku
4. Przyprawy: Bazylia i Papryka słodka – po łyżce stołowej
5. Sok z cytryny – 1 łyżka stołowa
6. Oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa
7. Sól i pieprz do smaku
8. Woda – 50 ml – niegazowana
Wszystko blendujemy na gładką masę! I tyle 🙂
Wartość kaloryczna całej masy ze wszystkich składników: 1312kcal. Wystarcza spokojnie na smarowanie dla dwóch osób na 2 dni.