Dzisiejszy przepis to istny majstersztyk. I od razu mówię, nie jestem autorem tego przepisu, natomiast stałem się fanatykiem smaku „kormy”. Jedynie uwieczniłem ten przepis w formie video, po to abyście wszyscy mogli sobie sami poczynić taki oto wypasiony obiadek. Autorką przepisu jest wspaniała Vegeszamanka, która doskonale dobrała proporcje do tej potrawy. Zatem, zacznijmy gotować! PS. Oryginalny przepis TUTAJ
Składniki:
- 150 g orzechów nerkowca
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 3 owoce kardamonu (a z jego środka około 15 nasion)
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)
„Sos” do bazy:
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
Dodatkowo:
- Mieszanka warzyw (mrożona)
- Ryż
Przygotowanie:
- Nerkowce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
- Cebulę, czosnek, i imbir wrzucamy do pojemnika. Zalewamy 1/4 wody. Blendujemy na „sos”
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
- Dorzucamy nasiona kolendry oraz kardamonu. Prażymy aż zaczną strzelać.
- Dodajemy wcześniej zrobimy „sos” i czekamy, aż woda odparuje. Mieszamy.
- Wrzucamy wszystkie przyprawy oraz 2 pokrojone pomidory. Mieszamy.
- Zalewamy 2 szklankami wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i czekamy jeszcze około 15 minut, aby woda wyparowała.
- Nerkowce odcedzamy i zalewamy 1/4 szklanki wody a następnie blendujemy na sosik.
- Dodajemy ten sosik do całej kormy i mieszamy.
- Dodajemy warzywa (wcześniej rozmrożone lub ugotowane).
- Solimy i pieprzymy.
- Podajemy z ryżem, kaszą lub nawet z makaronem.
- Smacznego!:)
czy bez owoców kardamonu będzie ok? 😀
Powinno być ok. One dodają takiego smaczku ale nie są pewnie konieczne. Kiedyś nawet chyba robiłem bez i było i tak pyyyysznee! 🙂 Marlena widzę, że na ostro wchodzisz do kuchni 🙂