Dzisiejszy przepis to istny majstersztyk. I od razu mówię, nie jestem autorem tego przepisu, natomiast stałem się fanatykiem smaku „kormy”. Jedynie uwieczniłem ten przepis w formie video, po to abyście wszyscy mogli sobie sami poczynić taki oto wypasiony obiadek. Autorką przepisu jest wspaniała Vegeszamanka, która doskonale dobrała proporcje do tej potrawy. Zatem, zacznijmy gotować! PS. Oryginalny przepis TUTAJ

Składniki:

  1. 150 g orzechów nerkowca
  2. 2 pomidory
  3. 1 łyżeczka nasion kolendry
  4. 3 owoce kardamonu (a z jego środka około 15 nasion)
  5. 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  6. 1,5 łyżeczki garam masala
  7. 1 łyżeczka kolendry w proszku
  8. 0,5 łyżeczki kurkumy
  9. 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  10. 1 łyżeczka cukru
  11. 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)

„Sos” do bazy:

  1. 1 mała cebula
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 1,5 cm korzenia imbiru

Dodatkowo:

  1. Mieszanka warzyw (mrożona)
  2. Ryż

Przygotowanie:

  1. Nerkowce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy.
  2. Cebulę, czosnek, i imbir wrzucamy do pojemnika. Zalewamy 1/4 wody. Blendujemy na „sos”
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
  4. Dorzucamy nasiona kolendry oraz kardamonu. Prażymy aż zaczną strzelać.
  5. Dodajemy wcześniej zrobimy „sos” i czekamy, aż woda odparuje. Mieszamy.
  6. Wrzucamy wszystkie przyprawy oraz 2 pokrojone pomidory. Mieszamy.
  7. Zalewamy 2 szklankami wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i czekamy jeszcze około 15 minut, aby woda wyparowała.
  8. Nerkowce odcedzamy i zalewamy 1/4 szklanki wody a następnie blendujemy na sosik.
  9. Dodajemy ten sosik do całej kormy i mieszamy.
  10. Dodajemy warzywa (wcześniej rozmrożone lub ugotowane).
  11. Solimy i pieprzymy.
  12. Podajemy z ryżem, kaszą lub nawet z makaronem.
  13. Smacznego!:)

Privacy Preference Center