Witajcie. Dziś robimy kolejne przysmaki. Tym razem klasyczne, kulki mocy bądź Rafaello z jedną małą różnicą: moje są bez mleka, jajek i dodatku cukru! Również bez żadnej chemii, dlatego te sklepowe mogą się schować!:) Do tego są wegańskie a ich zrobienie nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. No to do dzieła!

Składniki:
1. Daktyle Suszone bez pestek – 1 Szklanka
2. Morele suszone – Szklanka
3. Płatki Owsiane – 100 ml, zmielone młynkiem na mąkę
4. Masło orzechowe – 2 łyżki stołowe (ja zmieliłem sam orzechy arachidowe w młynku)
5. Cynamon – 1 łyżeczka
6. Olej Kokosowy – 1 łyżka stołowa, rozpuszczony
7. Wiórki Kokosowe – 2 łyżki stołowe

Przepis:
1. Daktyle i morele zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut. Następnie miksujemy w blenderze z końcówką w kształcie litery „S” na papkę.
2. Masę daktylowo-morelową przykładamy do miski i po kolei dorzucamy składniki z listy.
3. Wszystkie mieszamy ugniatając widelcem lub wyrabiając niczym ciasto. Powinna to być twarda i zbita konsystencja, trochę klejąca, ale nie tak bardzo.
4. Lepimy kulki. Po każdej kulce moczymy palce w wodzie, dzięki temu łatwo ulepimy fajny kształt.
5. Obtaczamy w wiórkach kokosowych.
6. Schładzamy 15 min w zamrażarce lub około 1 godziny w lodówce. Dla łakomczuchów – można też w akcie desperacji zjeść od razu.

Ilość kalorii wszystkich kulek z przepisu: 1445kcal. Jedna kulka to: 68kcal!

Smacznego!

Privacy Preference Center