[mkd_dropcaps type=”normal” color=”” background_color=””]O[/mkd_dropcaps] pieczywie i jego odmianach nasłuchaliśmy się już wielu ciekawych historii w ostatnich latach. O tym, że jest ono niezbyt dobre dla naszego organizmu przekonałem się na sobie jak również zgłębiając wiedzę na temat diety bezglutenowej. Jak się okazuje pojawiają się kolejne badania, które przybliżają nas wreszcie do nie tyle prawdy, co najbardziej aktualnego stanu rzeczy.

Inspiracją do stworzenia tego odcinka podcastu jest książka „Kompas Dietetyczny” Basa Kast, którą publikuje wydawnictwo Otwarte. Cieszę się, że wreszcie mamy jakieś szersze spojrzenie na badania naukowe nad odżywianiem w Europie. Większość badań do tej pory płynęła do nas z USA, natomiast autorem Kompasu jest Niemiec, który jest naprawdę bardzo dociekliwą postacią. Opisuje on szeroko trzy grupy produktów, które zjadamy codziennie w naszej diecie: białka, węglowodany i tłuszcze. Produkty te jak się okazuje mogą być naszym paliwem do zdrowego odżywiania, jak również gwoździem do przysłowiowej trumny w kwestii otyłości i chorób cywilizacyjnych.

Wszystko w książce jest opisane bardzo obrazowo oraz dla każdego, nawet nie interesującego się dietą czytelnika. Dlatego książka ta jest po prostu dla ludzi! Dla nas.

[envira-gallery id=”17839″]

Gorąco polecam ją każdemu, gdyż na jej bazie możemy swobodnie ustalić co mniej więcej jest jedzeniem a co ma tylko etykietkę: “jadalne”. Jak zawsze, staram się recenzować i promować książki, które zawierają ciekawe treści i są pro-rozwojowe. Dlatego, aby nie przeciągać, zapraszam Was Kochani do przesłuchania dwóch obszernych i bardzo ciekawych cytatów, które wybrałem dla Was z książki. Będzie o pieczywie oraz o tym czy badania naukowe są wiarygodne. Miłego słuchania 🙂

Link do książki w Empiku: http://bit.ly/BasKast_KompasDietetyczny