Dziś zamiast przepisu, pokażę Wam jak dobrze ugotować kaszę jaglaną. Można by powiedzieć, że przecież to łatwizna: wrzucasz do garnka z wodą i gotujesz. Jednak mój patent pomoże Wam w jednej podstawowej rzeczy: pomoże zaoszczędzić pieniądze.
Jak? W prosty sposób. Kasza jaglana jest sprzedawana w małych woreczkach i jest ona czasami zanieczyszczona. Oczywiście z pomocą przychodzą wszelkie produkty w opakowaniach Eko, Bio, Non GMO, Gluten-Free itd. Śmieję się z tych produktów nie dlatego, że są zdrowe a z ich cen! To jest absurd! Kasza jaglana w sklepie ze zdrową żywnością dochodzi nawet do 15 zł za kilogram. Zwykła kasza kupiona w dużej ilości np. 3kg kosztuje około 10 zł. Nie ma co przepłacać kochani! Wystarczy poświęcić 2 minuty więcej podczas przyrządzania samej kaszy. Kasz jaglana to idealny dodatek do sałatek, zup, i baza do znakomitych deserów! Dlatego warto obejrzeć poniższy filmik 🙂

Przepis:
1. Wsypujemy 5 łyżek kaszy jaglanej do garnka.
2. Zalewamy małą ilością wrzątku.
3. Odcedzamy i z powrotem wsypujemy kaszę do pustego garnka.
4. Znowu zalewamy tym razem zwykłą, letnią lub zimną wodą, mieszamy i odcedzamy
5. Krok 4 powtarzamy 3 razy, aż woda po zamieszaniu łyżką będzie prawie przeźroczysta.
6. Wtedy zalewamy kaszę wrzątkiem tak, aby wody było około 1 cm ponad kaszę i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy.
7. Czas gotowania trwa około 10 minut, ale warto po około 7 minutach obserwować czy kasza wchłonęła całą wodę.
8. Kiedy woda jest już wchłonięta, kasza jest gotowa! Voilot! 🙂

Privacy Preference Center