Co można zjeść na śniadanie? Kanapki, jogurt z musli, jajecznicę, kaszę jaglaną, a może zielony koktajl? Wszystkie te opcje są dostępne każdego dnia na wyciągnięcie ręki. Dziś natomiast proponuję Wam, coś co może zupełnie odwrócić Wasze podejście do śniadań. Zamiast klasycznego omletu lub na przykład naleśników, proponuję dziś placki bananowe. Wyglądają jak placki ziemniaczane ale za to smakują bardzo… śniadaniowo! Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • Szklanka dowolnych orzechów (ja użyłem zimnych, można użyć jakich się chce a nawet dodać mniej niż szklankę)
  • Olej kokosowy – 1 łyżka do składu ciasta, plus około 4 łyżki do smażenia
  • Otręby żytnie lub dowolne inne np. pszenne – 2 szklanki (można też używać płatków jaglanych w wersji bezglutenowej)
  • Siemię lniane – 2 łyżki stołowe, zmielone
  • Cynamon – 1 łyżka stołowa

Przyrządzanie:

Banany rozdrabniamy widelcem w dużej misce. Orzechy mielimy w młynku lub rozdrabniaczu na pył. Dodajemy do bananów. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego. A następnie wsypujemy 2 szklanki otrębów, zmielone siemię lniane oraz cynamon. I to tyle! Taki to proste!

Smażymy na małym ogniu. Ja smażę na oleju kokosowym.

Smacznego!

Privacy Preference Center