Carbonara to coś pysznego i nie zawsze musi być na bazie produktów mlecznych z dodatkiem bekonu. Dziś zrobimy wersję wegańską, mega pyszną w smaku i do tego bardzo zdrową. Po niej nie poczujesz się ciężko a smak na długo pozostanie w Twojej głowie 🙂 Zacznijmy zatem!
Składniki:
- Szklanka orzechów nerkowca.
- Czosnek – 2 ząbki.
- Płatki drożdżowe¹ – 2 łyżki stołowe.
- Mleko roślinne – 1 szklanka (ja użyłem ryżowego ale może być sojowe, migdałowe lub inne niesmakowe mleko).
- Sól – 2 solidne szczypty.
- Olej kokosowy – 1 łyżeczka.
- Makaron – dowolny.
¹ – w wersji nie wegańskiej zamiast płatków drożdżowych możecie użyć starty na grubych oczkach ser żółty lub parmezan. Aby utrzymać wersję roślinną lecz nie posiadasz płatków w swojej kuchni, sprawdzą się też zmielona pestki dyni.
Wykonanie:
- Zalewamy nerkowce wrzątkiem i odczekujemy minimum 10 minut. Odcedzamy.
- Przekładamy odcedzone nerkowce do naczynia blendera.
- Dodajemy 2 ząbki obranego czosnku.
- Dodajemy 2 łyżki płatków drożdżowych.
- Dolewamy szklankę mleka roślinnego.
- Dodajemy sól.
- Blendujemy.
- W garnku rozpuszczamy na średnim ogniu olej kokosowy i dodajemy powstałą masę. Mieszamy cały czas, aż do momentu kiedy zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wyłączmy ogień i mieszając jeszcze chwilę, pilnujemy aby carbonara nie przywarła do naczynia.
- Dodajemy do makaronu. Można dodać również pieprz czarny i pomidorki koktajlowe. Smacznego!:)
Oryginalny przepis na tą wspaniałą potrawę pochodzi z Bloga Minimalist Baker.