Carbonara to coś pysznego i nie zawsze musi być na bazie produktów mlecznych z dodatkiem bekonu. Dziś zrobimy wersję wegańską, mega pyszną w smaku i do tego bardzo zdrową. Po niej nie poczujesz się ciężko a smak na długo pozostanie w Twojej głowie 🙂 Zacznijmy zatem!

Składniki:

  • Szklanka orzechów nerkowca.
  • Czosnek – 2 ząbki.
  • Płatki drożdżowe¹ – 2 łyżki stołowe.
  • Mleko roślinne – 1 szklanka (ja użyłem ryżowego ale może być sojowe, migdałowe lub inne niesmakowe mleko).
  • Sól – 2 solidne szczypty.
  • Olej kokosowy – 1 łyżeczka.
  • Makaron – dowolny.

¹ – w wersji nie wegańskiej zamiast płatków drożdżowych możecie użyć starty na grubych oczkach ser żółty lub parmezan. Aby utrzymać wersję roślinną lecz nie posiadasz płatków w swojej kuchni, sprawdzą się też zmielona pestki dyni.

Wykonanie:

  • Zalewamy nerkowce wrzątkiem i odczekujemy minimum 10 minut. Odcedzamy.
  • Przekładamy odcedzone nerkowce do naczynia blendera.
  • Dodajemy 2 ząbki obranego czosnku.
  • Dodajemy 2 łyżki płatków drożdżowych.
  • Dolewamy szklankę mleka roślinnego.
  • Dodajemy sól.
  • Blendujemy.
  • W garnku rozpuszczamy na średnim ogniu olej kokosowy i dodajemy powstałą masę. Mieszamy cały czas, aż do momentu kiedy zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wyłączmy ogień i mieszając jeszcze chwilę, pilnujemy aby carbonara nie przywarła do naczynia.
  • Dodajemy do makaronu. Można dodać również pieprz czarny i pomidorki koktajlowe. Smacznego!:)

Oryginalny przepis na tą wspaniałą potrawę pochodzi z Bloga Minimalist Baker.