To jest jedyny chleb jaki jadam! Jego różne odmiany i konfiguracje można znaleźć na wielu Blogach kulinarnych. Tymczasem ja upiekłem go według przepisu Marty Dymek z Jadłonomii, który ona zaś zaczerpnęła z bloga „My New Roots”. Ten przepis na prawdę podpasował mi od razu gdyż nie zawiera mąki, jajek ani mleka. Chleb jest bardzo pyszny i syty! Przeczytajcie proszę uwagi poniżej przepisu, dowiecie się jak zrobić, aby wyszedł idealnie taki jak u mnie na filmie! Do dzieła 🙂

Przepis.
Składniki suche:
1. Ziarna słonecznika – 1 szklanka
2. Siemię lniane NIE MIELONE – 1 szklanka
3. Migdały –  ½ szklanki
4. Płatki owsiane –  1 ½ szklanki
5. Zmielone siemię lniane – 10 czubatych łyżek
6. Sól – 2 łyżeczki

Składniki płynne:

1. Olej kokosowy – rozpuszczone 5 łyżek stołowych
2. Woda niegazowana – 1 szklanka
3. Syrop z agawy -2 łyżki stołowe

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche łączymy w dużej misy. Następnie w mniejszym naczyniu łączymy olej kokosowy, wodę i wlewamy do całości. Na koniec dodajemy syrop z agawy. Możemy zamiast syropu z agawy spokojnie użyć miodu (jeśli nie jesteś na diecie WEGAŃSKIEJ) lub rozpuszczonego ksylitolu a w ostateczności całkowicie pominąć ten składnik. Całość mieszamy. Masę przekładamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym (ja użyłem tej o wymiarach 20 x 11).
INFO: Tak wlane składniki w formie odstawiamy na minimum godzinę!!! Tego kroku nie ma w filmie, ale to niestety moje przeoczenie. Dlatego pamiętajcie, aby surowy chleb w foremce odczekał godzinę i dopiero wtedy go pieczemy! Wkładamy do piekarnika na 60 minut oraz temperatury 180 stopni.

Uwagi: Pamiętajcie, że jeśli spróbujecie ukroić chleb prosto po wyjęciu z piekarnika, to na pewno Wam się rozleci. Aby chleb był idealny do jedzenia i krojenia, musi odstać minimum 2/3 godziny po upieczeniu, tak aby całkowicie wystygł. Ja swój kroję ostrym nożem na grubsze kromki. Cienkie raczej nie chciały wyjść 😃 Zauważyłem, że pokrojone orzechy powodują to, że chlebek się lekko rozwala podczas krojenia. Może dobrym wyjściem na przyszłość będzie zmielenie orzechów na drobny pył, tak aby nie kolidowały on z krojeniem.

Jedna kromka chleba o grubości ok 2 cm to 233  kcal. Pamiętajmy, że chleb ten jest bardzo zdrowy a ilość składników zawiera masę błonnika i białka, dlatego jest on bardzo syty.

Smacznego!

Privacy Preference Center