Czy zostają Wam czasami rozgotowane warzywa z wywaru lub z rosołu? Jeśli tak, to mam dziś dla Was niesamowity przepis na roślinne Burgery! A konkretniej, kotleciki, które można zjeść w postaci burgera lub po prostu jako kotlety z sałatką! Ogólnie przepis jest banalny i nie ma co tłumaczyć, lepiej zabrać się do pracy!:)
Aha! Dziś robimy jedynie „kotleta”, natomiast w następnym filmie pokażę Wam jak upiec banalne, zdrowe i pyszne bułki do burgerów! Miejcie to na uwadze.
Składniki:
- Włoszczyzna z wywaru: ugotowane warzywa – 2 szklanki pokrojonych warzyw.
- Pestki słonecznika – 5 łyżek stołowych.
- Siemię lniane, zmielone – 2 łyżki stołowe.
- Cebula – połówka.
- Czosnek – 1 ząbek.
- Tofu Wędzone – Pół kostki.
- Olej kokosowy – 2 łyżki, rozpuszczone.
- Przyprawy: papryka słodka, curry, sól pieprz – łyżeczka z każdej przyprawy.
- Płatki drożdżowe (opcjonalne) – 2 łyżki stołowe.
- Otręby owsiane – 4 łyżki stołowe.
Sposób wykonania:
- Na suchą, rozgrzaną patelnię wykładamy 5 łyżek pestek słonecznika i prażymy chwilę.
- Siemię lniane mielimy w młynku i przekładamy zmielone ziarna do miski. Zalewamy je 50 ml wrzącej wody. Odstawiamy na 10 minut.
- Do miksera przekładamy włoszczyznę, rozgotowane warzywa z wywaru.
- Dodajemy do warzyw: połówkę cebuli, ząbek czosnku, polewamy rozpuszczone 2 łyżki oleju kokosowego oraz wędzone tofu.
- Wszystko miksujemy na masę, z której będziemy lepić kotlety.
- Powstałą masę przekładamy do misy i dodajemy do niej siemię lniane, które wchłonęło już wrzącą wodę.
- Dodajemy następnie uprażone wcześniej pestki słonecznika a na koniec przyprawiamy po jednej łyżeczce słodką papryką, curry, solą i pieprzem.
- Mieszamy wszystko łyżką i z gotowej masy formujemy kotlety – burgery!
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wykładamy burgery i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.