Czy zostają Wam czasami rozgotowane warzywa z wywaru lub z rosołu? Jeśli tak, to mam dziś dla Was niesamowity przepis na roślinne Burgery! A konkretniej, kotleciki, które można zjeść w postaci burgera lub po prostu jako kotlety z sałatką! Ogólnie przepis jest banalny i nie ma co tłumaczyć, lepiej zabrać się do pracy!:)

Aha! Dziś robimy jedynie „kotleta”, natomiast w następnym filmie pokażę Wam jak upiec banalne, zdrowe i pyszne bułki do burgerów! Miejcie to na uwadze.

Składniki:

  • Włoszczyzna z wywaru: ugotowane warzywa – 2 szklanki pokrojonych warzyw.
  • Pestki słonecznika – 5 łyżek stołowych.
  • Siemię lniane, zmielone – 2 łyżki stołowe.
  • Cebula – połówka.
  • Czosnek – 1 ząbek.
  • Tofu Wędzone – Pół kostki.
  • Olej kokosowy – 2 łyżki, rozpuszczone.
  • Przyprawy: papryka słodka, curry, sól pieprz – łyżeczka z każdej przyprawy.
  • Płatki drożdżowe (opcjonalne) – 2 łyżki stołowe.
  • Otręby owsiane – 4 łyżki stołowe.

Sposób wykonania:

  • Na suchą, rozgrzaną patelnię wykładamy 5 łyżek pestek słonecznika i prażymy chwilę.
  • Siemię lniane mielimy w młynku i przekładamy zmielone ziarna do miski. Zalewamy je 50 ml wrzącej wody. Odstawiamy na 10 minut.
  • Do miksera przekładamy włoszczyznę, rozgotowane warzywa z wywaru.
  • Dodajemy do warzyw: połówkę cebuli, ząbek czosnku, polewamy rozpuszczone 2 łyżki oleju kokosowego oraz wędzone tofu.
  • Wszystko miksujemy na masę, z której będziemy lepić kotlety.
  • Powstałą masę przekładamy do misy i dodajemy do niej siemię lniane, które wchłonęło już wrzącą wodę.
  • Dodajemy następnie uprażone wcześniej pestki słonecznika a na koniec przyprawiamy po jednej łyżeczce słodką papryką, curry, solą i pieprzem.
  • Mieszamy wszystko łyżką i z gotowej masy formujemy kotlety – burgery!
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wykładamy burgery i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut.