Naleśniki to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Dlatego dzisiaj przyrządzimy proste i tanie a w dodatku w 100% roślinne „pankejki”! 🙂 Nie ma co się rozpisywać, gdyż przepis ten jest po prostu banalny! Zapraszam do robienia i serwowania na śniadanie, drugie śniadanie lub na kolację! Do dzieła Kochani!

SKŁADNIKI:

  1. PŁATKI OWSIANE – 1 SZKLANKA
  2. MĄKA KOKOSOWA – 2 ŁYŻKI STOŁOWE (może być dowolna mąka)
  3. CYNAMON – 1 ŁYŻKA STOŁOWA
  4. MASŁO ORZECHOWE – 1 ŁYŻKA STOŁOWA (opcjonalnie)
  5. BANAN – 1 SZTUKA
  6. SÓL – 1 szczypta
  7. MLEKO RYŻOWE – 250 ml (lub dowolne mleko roślinne, np. sojowe)
  8. WODA – 250 ml
  9. TŁUSZCZ ROŚLINNY – OLEJ KOKOSOWY (lub inny tłuszcz)

WYKONANIE:

Do rozdrabniacza (ja używam w domu tego ROZDRABNIACZA BRAUN) wrzucam płatki owsiane i miksuję je prawie na mąkę. Do zmiksowanych płatków dodaję mąkę kokosową, cynamon, masło orzechowe, banana, wodę oraz szczyptę soli. Blendujemy. Dodajemy następnie mleko roślinne (ja używam ryżowego) i ponownie blendujemy na gładką masę.

Patelnie smaruję olejem kokosowym. Naleśniki robię w postaci małych placuszków („pankejków”). Lepiej robić mniejsze, gdyż wyjdzie wtedy trochę więcej sztuk. Do zjedzenia z dżemem lub domowymi powidłami albo na przykład dowolnym smarowidłem! Raczej polecam je zjadać na słodko.

Smacznego!

Privacy Preference Center