Kotlety czy też Burgery. Nazwa nie ma znaczenia. Dzisiaj przedstawiam Wam fajny przepis na kotleciki, które można zjeść podczas obiadu z sałatką lub też włożyć do jakiejś zdrowej buły, dodać pomidora, ogórka kiszonego i zrobić sobie burgera! 🙂 Nie ma się co rozwodzić, po prostu działajmy i zróbmy sobie pyszny obiad 🙂 Do dzieła 🙂
Składniki:
1. Kasza Jaglana – 1 szklanka (sucha, nie ugotowana)
2. Pieczarki – 250 g
3. Suszone pomidory – kilka sztuk, ja użyłem 8 sztuk.
4. Cebula – 1 mała sztuka.
5. Czosnek – 2 ząbki.
6. Dowolny olej – 2 łyżki stołowe (używam kokosowego). Jedna łyżka będzie potrzebna do smażenia natomiast druga do masy na kotlety.
7. Siemię lniane – 1 łyżka (zmielone)
8. Sos sojowy – 2 łyżki (można pominąć i dać więcej soli)
9. Papryka słodka – 1 łyżka
10. Sól i pieprz – wedle uznania.
Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy.
2. Dodajemy Kaszę Jaglaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę.
3. Blendujemy ugotowaną kaszę na gładką masę.
4. Kroimy na drobniutką kostkę cebulę, czosnek, pieczarki oraz suszone pomidory. Im drobniej tym lepiej.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili pieczarki. Smażymy aż pieczarki będą brązowe.
6. Z patelni przekładamy pieczarki do naczynia i dodajemy zblendowaną kaszę jaglaną. Mieszamy.
7. Dodajemy do masy: olej kokosowy (1 łyżka), sos sojowy (2 łyżki), siemię lniane oraz po łyżce stołowej przypraw: papryka słodka, sól, pieprz.
8. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kosteczkę.
9. Lepimy kotlety i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.