Hej. Jeśli potrzebujecie czegoś na przegryzkę w trakcie aktywnego dnia, zapraszam do zrobienia alternatywy dla batonów sklepowych. Te które zrobimy dziś są pyszne, nie zawierają czekolady ani mleka. Są w 100% wegańskie! Nadają się do przetrzymywania w lodówce i zapakowania sobie do torby lub plecaka, kiedy to czujemy, że dziś będzie aktywny dzień! Zacznijmy w takim razie nasze kulinarne szaleństwo:

Składniki:

1. Daktyle – 1 szklanka
2. Żurawina suszona – 1 szklanka
3. Orzechy ziemne – 1 szklanka
4. Kakao – 1 łyżka
5. Cynamon – 1 łyżka
6. Olej kokosowy – 40 ml – rozpuszczony
7. Płatki owsiane – 1 szklanka: 0,5 szklanki zmielone oraz 0,5 szklanki NIE zmielone.

Przyrządzenie:

Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie szklankę orzechów ziemnych rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Odcedzamy daktyle i żurawinę i miksujemy w rozdrabniaczu na masę. Do zmielonych orzechów dodajemy zmiksowane daktyle i żurawinę. Mieszamy widelcem. Dodajemy kakao, cynamon i rozpuszczony olej kokosowy. Wszystko ugniatamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Pół szklanki zmielonych i pół szklanki nie zmielonych. Wszystko ugniatamy niczym cisto na pizzę 😃 Formujemy kwadrat z całej masy. Mój ma wysokość około 1,5 cm. Kroimy na równe kawałki i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.

Z tych składników wychodzi 16 solidnych, grubych batonów w formie kwadratowej. Można je zapakować oddzielnie w papier do pieczenia lub folię spożywczą i dzięki temu łatwo je zabrać ze sobą.

Ilość kalorii jednego „batonika” to – 111 kcal. Batoniki są syte, napakowane orzechami i płatkami. Nie mają w sobie żadnych składników pochodzenia odzwierzęcego!

Smacznego!

Privacy Preference Center