Hej. Jeśli potrzebujecie czegoś na przegryzkę w trakcie aktywnego dnia, zapraszam do zrobienia alternatywy dla batonów sklepowych. Te które zrobimy dziś są pyszne, nie zawierają czekolady ani mleka. Są w 100% wegańskie! Nadają się do przetrzymywania w lodówce i zapakowania sobie do torby lub plecaka, kiedy to czujemy, że dziś będzie aktywny dzień! Zacznijmy w takim razie nasze kulinarne szaleństwo:
Składniki:
1. Daktyle – 1 szklanka
2. Żurawina suszona – 1 szklanka
3. Orzechy ziemne – 1 szklanka
4. Kakao – 1 łyżka
5. Cynamon – 1 łyżka
6. Olej kokosowy – 40 ml – rozpuszczony
7. Płatki owsiane – 1 szklanka: 0,5 szklanki zmielone oraz 0,5 szklanki NIE zmielone.
Przyrządzenie:
Daktyle i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie szklankę orzechów ziemnych rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Odcedzamy daktyle i żurawinę i miksujemy w rozdrabniaczu na masę. Do zmielonych orzechów dodajemy zmiksowane daktyle i żurawinę. Mieszamy widelcem. Dodajemy kakao, cynamon i rozpuszczony olej kokosowy. Wszystko ugniatamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Pół szklanki zmielonych i pół szklanki nie zmielonych. Wszystko ugniatamy niczym cisto na pizzę 😃 Formujemy kwadrat z całej masy. Mój ma wysokość około 1,5 cm. Kroimy na równe kawałki i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Z tych składników wychodzi 16 solidnych, grubych batonów w formie kwadratowej. Można je zapakować oddzielnie w papier do pieczenia lub folię spożywczą i dzięki temu łatwo je zabrać ze sobą.
Ilość kalorii jednego „batonika” to – 111 kcal. Batoniki są syte, napakowane orzechami i płatkami. Nie mają w sobie żadnych składników pochodzenia odzwierzęcego!
Smacznego!
Czym moż na zastąpić olej kokosowy? Nie musi być wegańskie 😉
W związku z tym, że są to batony surowe to możesz spróbować z oliwą z oliwek 🙂 Smacznego!:)
Miałam wyjątkową przyjemność degustować te batony. Cóż… wegańskie niebo w gębie! Pyszne, zdrowe i sycące! Dziękuję 🙂
Cieszę sie, że smakowały 🙂 Nie są za bardzo słodkie gdyż nie ma tam dodatkowego cukru jak na przykład syrop z agawy. Cieszę się że smakowały 🙂 Następnym razem będzie coś innego 😉 Do zobaczenia 🙂
Czy żurawiny są „same” czy w cukrze? Kandyzowane. Liczę, że mają bez gołe, bez cukru…
Ania ja niestety dysponowałem żurawiną, która byłą dosładzana już w paczce. Więc niestety trzeba szukać takiej bez dodatku cukru. Z tego co szukałem to bardzo trudno kupić taką żurawinę bez cukru w sklepie. Tutaj jest ciekawe zestawienie: https://czytajsklad.com/zurawina/ Pozdrawiam!
Wczoraj zrobiłem dziś spróbowałem no są przepyszne dzięki wielkie za Twoje przepisy są mega przydatne dla mnie Dziękuję.
A dzięki Łukasz! Będą nowe i odjechane przepisy! Wszystko zdrowe, roślinne i turbo łatwe w zrobieniu!!! Dzięki raz jeszcze za feedback!
Są świetne! Dzięki Tobie przekonuje się do wegańskiej kuchni, testuję teraz resztę Twoich przepisów i czekam na więcej 🙂
Dzięki Emil! Powodzenia w robieniu sobie wegańskich potraw! Mistrzem kuchni nie jestem, ale wiem, że to co publikuję jest zdrowe, łatwe w przyrządzeniu i tanie! 🙂