Święta jak również inne okazje, często zaskakują, wybijając nas z codziennej rutynki. Często czekamy do ostatniej chwili 🙂 Dosłownie! Do ostatniej godziny a nawet ostatnich minut. Dlatego dziś, pokażę Wam jak zrobić hiper proste ciasteczka, które zawsze mogą wskoczyć na rodzinny stół jako szybko, pyszna i zdrowa przekąska! Do dzieła!

Składniki:

Płatki owsiane – zmielone na mąkę – 1 szklanka (może być też już gotowa mąka np. jaglana lub kokosowa)

Przyprawa do piernika – 1 łyżka stołowa

Imbir świeży – starty na tarce – około 2 cm korzenia

Cukier – ja użyłem kokosowego, ale możecie użyć dowolnego – 3 łyżki stołowe

Masło orzechowe – 1 szklanka. Możecie kupić w słoiczku lub zrobić swoje z TEGO przepisu 🙂

Mleko roślinne – ja użyłem ryżowego – 1 szklanka. Może też być owsiane, kokosowe, sojowe.

Wykonanie: (banalne:)

– Do miski wsypujemy mąkę z płatków owsianych.

– Dodajemy: przyprawę do piernika, imbir, cukier.

– Następnie dodajemy masło orzechowe i 150 ml mleka roślinnego.

– Wszystko rozgniatamy widelcem, lub ugniatamy rękami tak jak ciasto. Z powstałej masy formujemy kule i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia.

– Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 15 minut.

Oryginalny przepis według którego zrobiłem wypieki, jest TUTAJ.