Święta jak również inne okazje, często zaskakują, wybijając nas z codziennej rutynki. Często czekamy do ostatniej chwili 🙂 Dosłownie! Do ostatniej godziny a nawet ostatnich minut. Dlatego dziś, pokażę Wam jak zrobić hiper proste ciasteczka, które zawsze mogą wskoczyć na rodzinny stół jako szybko, pyszna i zdrowa przekąska! Do dzieła!
Składniki:
– Płatki owsiane – zmielone na mąkę – 1 szklanka (może być też już gotowa mąka np. jaglana lub kokosowa)
– Przyprawa do piernika – 1 łyżka stołowa
– Imbir świeży – starty na tarce – około 2 cm korzenia
– Cukier – ja użyłem kokosowego, ale możecie użyć dowolnego – 3 łyżki stołowe
– Masło orzechowe – 1 szklanka. Możecie kupić w słoiczku lub zrobić swoje z TEGO przepisu 🙂
– Mleko roślinne – ja użyłem ryżowego – 1 szklanka. Może też być owsiane, kokosowe, sojowe.
Wykonanie: (banalne:)
– Do miski wsypujemy mąkę z płatków owsianych.
– Dodajemy: przyprawę do piernika, imbir, cukier.
– Następnie dodajemy masło orzechowe i 150 ml mleka roślinnego.
– Wszystko rozgniatamy widelcem, lub ugniatamy rękami tak jak ciasto. Z powstałej masy formujemy kule i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia.
– Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 15 minut.
Oryginalny przepis według którego zrobiłem wypieki, jest TUTAJ.