Dzień Dobry w ten słoneczny dzień! Nie wiem jak u Was, ale u mnie zawsze świeci słońce. Skoro mowa o słońcu to dla mnie kojarzy się ono z zieleniną! Nie wiem dlaczego, przecież to zupełnie inny kolor… Hahaha. W każdym razie dziś z zieleniny robimy pyszne pesto! Jest tak banalne, że aż szkoda czasu na pisanie. Bierzmy się do pracy.
Składniki:
1. Garść świeżej bazylii
2. Garść jarmużu (około 3/4 szklanki)
3. Pestki słonecznika (łuskane) – 2 łyżki stołowe
4. Migdały – 50 gram
5. Cebula biała – ćwiartka
6. Czosnek – 1 ząbek
7. Sos sojowy – 2 łyżki stołowe (można pominąć, wtedy dodać więcej soli)
8. Przyprawy – Sól, pieprz (można doprawić po zmiksowaniu)
9. Woda – 3 łyżki
10. Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Przepis:
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika w takiej kolejności jak opisałem powyżej i po prostu blendujemy. Zero filozofii. Pesto jest prze pyszne, zdrowe, bez chemii. Z tych proporcji dla mnie starczyło spokojnie na obiad dla 3 lub nawet 4 osób. Dla jednej osoby to posiłek obiadowy na 2 dni. Pesto podajemy an przykład z makaronem (u mnie ryżowy, bezglutenowy).
Całość pesto z filmu (porcja na 2 dni lub 2 osoby) to jedynie 673 kcal! (bez makaronu)
Smacznego.