Składniki:

  • 10 suszonych pomidorów – ja używam pomidorów, które nie pochodzą z zalewy, dlatego muszę je rozmiękczyć wrzątkiem. Mają też one ciemniejszy kolor niż zwykłe pomidory ze słoiczka w zalewie oleju. Jeśli użyjesz takich z zalewy to można pominąć proces zalewania na 10 minut wrzątkiem.
  • Ziarna słonecznika – 1 szklanka
  • Sól i pieprz – 2 szczypty
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Woda wrzątek – około 200 ml
  • Woda niegazowana 100 ml

Sposób wykonania:

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Jeśli masz pomidory z zalewy ze słoiczka z olejem lub oliwą, możesz pominąć ten krok.
  • Na suchą patelnię, wrzucamy pestki słonecznika i podprażamy. Pilnujmy, aby nie przypalić ponieważ cały smak pasty może zostać zdominowany przez przypalone ziarna słonecznika.
  • Do wysokiego naczynia wrzucamy odsączone pomidory, dorzucamy podprażone pestki słonecznika, wlewamy 100 ml oliwy z oliwek, następnie 100 ml niegazowanej wody i na koniec sól i pieprz.
  • Miksujemy do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej.

Wskazówka:
Dla uzyskania lepszego efektu, ziarna słonecznika można moczyć przez całą noc w wodzie. To da nam pewność, że będą ona lepsze w smaku i pozbawi to odrobinę zanieczyszczeń lub chemii jaka może na ziarnach występować. Woda również zmiękczy ziarna co pomoże nam w miksowaniu pasty.
Smacznego!

Privacy Preference Center